; ?>

Как да изберем сноуборд

snowboardsВече сте решили да отдадете зимните уикенди на спускане в планината. Може би сте взели и първите си уроци по сноуборд и смятате, че е дошло времето да имате собствена дъска.

Изборът е голям. Сноуборд дъски се предлагат в много магазини, може да закупите и втора употреба, в зависимост от сумата, която сте решили да отделите. Независимо от цената, когато избирате, имайте предвид това:

Най-важното при избора на сноуборд дъска е да решите къде и в какъв стил ще се пързаляте. Ако смятате да правите повече трикове, ви е нужна по-къса дъска, ако ще практикувате сноуборд свободен стил (freestyle) за вас е дъската freestyle/freeride. Ако смятате да прекарвате повече време в планините пък ви е необходим по-дълъг сноуборд, известен като freeride или crosscountry.

Вашето тегло

При избора на сноуборд голямо значение може да окаже теглото ви, то е определящо за дължината му.
Много често в характеристиките на дъската производителят посочва препоръчително тегло на сноубордиста.

Приблизително може да използвате следната таблица:

Тегло на сноубордиста
40-50 кг     50-60 кг    60-75 кг   75 кг и повече
Стил пързаляне:
Freeride
135-145 cm   145-155 cm    155-165 cm 165 cm и повече
Freestyle
130-140 cm   140-150 cm    150-160 cm 160 cm и повече

Ако тежите над 100 кг., дъската ви не трябва да е по-къса от 160 см.

Стил на пързаляне

От вашия стил на пързаляне зависи избора на твърдост на дъската. Основно правило е, че колкото сте по-добър, толкова по-твърда дъска ви е необходима. Това не означава, че ако сте много добър, трябва да имате най-твърдия сноуборд. Но, ако още не се чувствате уверено на дъската, то по-добре не купувайте твърда дъска. Обикновено на новаците подходждат меки и средни дъски.
Твърдите дъски се държат добре на твърд сняг. Ето защо всички сноубордисти, каращи в стил racing и carving – са твърди. В същото време, добрата дъска за Halfpipe също е твърда, впрочем, както и добрия сноуборд за boardercross.
От друга страна, меката дъска е удобна за неголеми скокове и трикове и, което навярно е най-важно, за пързаляне по необработен терен. Мекият сноуборд е подходящ да учите трикове, той се управлява лесно и неизмеримо гладко се пързаля по дълбок сняг.
Недостатъците на мекия сноуборд са невъзможността да се пързаляте “с остри завои” на твърд сняг. Общата препоръка в дадения случай може да бъде следната: ако не сте закоравял сноубордист и не смятате да участвате в състезания, вземете по-мека дъска.

Класификация на сноуборда по гъвкавост

Сноубордът по гъвкавост се различава като:
Лесноогъваща се дъска (Easyflex). Такива дъски се характеризират с тънък слой дърво под обувките и постоянно намаляващ слой от средата към носа и петата. Такъв сноуборд се огъва без усилие и е идеален за начинаещи и пързалящи се не много агресивно. Тази дъска лесно може да се огъне, както и да завие без особен натиск или висока скорост.

Средна гъвкавост (Midflex/Midflex Carbon). Слоят дърво под обувките е по-дебел, но както и при предния тип, намалява от средата към носа и петата на сноуборда. Тази обикновена дъска позволява да се развиват по-високи скорости при стабилни усилия и отворени завои. Добавеният слой от тройно карбоново влакно прави дъската Midflex подходяща за freestyle.

Съвършена или абсолютна гъвкавост (Fullflex/Fullflex Carbon). Дебел слой дърво под краката и по-малка дебелина на талията. Даже при голям натиск “зоната на краката ” се държи уверено и спокойно, и при това средата се извива, така, както при талия с по-малък дървен слой. Зоната на носа и петите са направени много по-меки за меко приземяване и облекчаване при изпълнението на трикове. Фактически Fullflex – обединява преимуществата на меката и твърдата дъска.
Fullflex- най-добрата гъвкавост за freeride.

Как да разпознаете мекия от твърдия сноуборд

Вземете два сноуборда: един твърд, друг – мек. Вземете първия сноуборд така, че в единя край да допира пода, а другия да е в ръката ви под ъгъл 45 градуса спрямо пода. Със свободната ръка силно натиснете и отпуснете сноуборда в района на неговата талия, така че да се извие.
Направете това и с двете дъски и ще установите, че едната се огъва много по-малко от другата.

Ширина на сноуборда

Ширината на сноуборда – това е много важна характеристика. На прекалено тясна дъска краката ви могат да не се съберат добре и да се допират до снега, което затруднява пързалянето. От друга страна, прекалено широката дъска е трудна за управление (този проблем е най-актуален за повечето жени и деца), така че ще е трудно да направите завой. Необходимо е да се убедите, че краката ви в обувките, стъпили на сноуборда, се подават от двете страни не повече от 1 см. Имайте предвид, че тясната дъска е по-подходяща за racing и carving пързаляне и пързаляне в Halfpipe и сноуборд паркове. Най-широките сноубордове се използват за freeride, пързаляне необработен терен и имат по-голяма повърхност за успешно приземяване. Те са полезни само в случай, че размерът на краката ви е много голям.

Страничен радиус (sidecut radius)

Страничният разрез на съвременните дъски не винаги е кръгъл, а има по-сложна параболическа форма. По правило страничните разрези имат три размера, а именно нос-талия-пета.
Под страничен радиус се разбира радиусът на дъгата, която съответства на извития ръб. Той влияе на радуса на обръщане на сноуборда. Колкото по-дълбок е разрезът, т.е. абсолютната величина на страничния радиус е по-малка, толкова по-къс и точен може да бъде завоят. Това е необходимо в Halfpipe. При по-малък радиус (до 9 м.) по-трудно се обръщате, отколкото при голям (над 9 м.).
Тази характеристика действително е важна за сноубордистите, пързалящи се по трасе или в Halfpipe. За тези, които се пързалят само за удоволствие, това не е толкова съществено.

Twin Tip или Directional

Directional – Това е сноуборд, на който носът е по-голям, от петата.
Twin Tip – носът и петата имат еднакъв размер.
В средата на 90-те в Европа стана безкрайно модерно пързалянето на сноуборд. Всички искаха да имат възможност да се пързалят отзад напред. Производителите на сноуборди извиха носа на своите дъски. Така се появиха Twin Tip.
Освен това напоследък сноубордистите станаха толкова добри, че започнаха да се пързалят на своите дъски свободен стил и в планините. Те бързо откриха, че голяма част от времето карат по обичаен начин, а не обърнати назад. Затова отново потрябва сноуборд с удължен нос, т.е. Directional.
Същестуват и компромисни варианти на дъската във формата Twin Tip – directional , които имат абсолютно симетрична форма както при Twin Tip и при това с различни по твърдост нос и пета като directional, избор в дадения случай на дъската не е сложен, ако вие не възнамерявате да се пързаляте през голяма част от времето отзад напред, то по-добре си вземете сноуборд, тип Directional.

Вместо заключение…

Най-важното при избора на сноуборд се състои в това, че ви е необходимо да се ориентирате при неговия избор не от модния цвят за дадения сезон (например: искам син борд за син костюм, а пък и очите ми са сини… и т.н.); не по стандартния подход – по съвета на продавача (дори и в най- добрите магазини) – главният ви ориентир трябва да са конкретни сноубордисти, използващи продукцията на конкретни производители. Сноубордът далеч не е предмет от първа необходимост, но е вещ, крайно важно да съответства на изискванията!
Водещите производители на сноуборд в голямата си част малко се отличават по качество. За непрофесионалния сноубордист всички неголеми характерни отличия нямат голямо значение. Съвършено неправилно е обаче, да се разсъждава така: «Първата година ще си купя нещо по-обикновено (т.е. – по-евтино), докато се науча…».
Такъв подход категорично не е достоен за уважаващите себе си хора! Повярвайте, даже ако сте начинаещ, то трябва да знаете, че спецификата на сноуборда се заключвава в това, че за обучението на основите на този вид спорт ви трябва по-малко от един сезон. Ще се научите да се пързаляте добре по-бързо, отколкото мислите и лошото оборудване ще пречи на прогреса ви.

Текст: Върхове

13 comments on “Как да изберем сноуборд

 1. Иван says:

  Много благодаря за съветите как да си избера борд

 2. ivaylo says:

  “Съвършено неправилно е обаче, да се разсъждава така: «Първата година ще си купя нещо по-обикновено (т.е. – по-евтино), докато се науча…».
  Такъв подход категорично не е достоен за уважаващите себе си хора! Повярвайте, даже ако сте начинаещ, то трябва да знаете, че спецификата на сноуборда се заключвава в това, че за обучението на основите на този вид спорт ви трябва по-малко от един сезон. Ще се научите да се пързаляте добре по-бързо, отколкото мислите и лошото оборудване ще пречи на прогреса ви.”

  НЕ СЪМ СЪГЛАСЕН !

 3. Мария says:

  С какво не си съгласен, ivaylo? Аз пък съм, но за ските. Прави ски мога да карам, а състезателните ми карвинг (изпаднаха втора ръка след състезание) – ц. Ако се бях учила на тях, по-добре щеше да е сега.

 4. Мим says:

  Здравейте ! След като прочетох всичко по темата бих искала да чуя вашето мнение за моя избор на борд – DC BFF 150. Ориентирах се към него заради марката и не на последно място заради добрата цена , на която мога да го взема , но имам притеснения вече , че е малък за мен – аз съм 178см , нося обувки 40-41(26см)…и съм АБСОЛЮТНО НАЧИНАЕЩА (това би трябвало да обясни вероятно неадекватния ми въпрос:))) Благодаря предварително на тези , които ще се включат ! 🙂

 5. Joro says:

  Mnogo blagodarq za poleznoto info.ne sym se ka4val na board oshte no mnogo iskam da probva :)))

 6. todor says:

  blagodarq za informaciqta za tablicata za kakva daljina trqbva da ni e borda

 7. todor says:

  да ви кажа който не е карал нисхто такова като теб JORO бих ти препорачал да се научиш първо с скеит но в началото схте е малко трявмиращо защото краката не са ти заварзани и ще падаш много но да знаеш после с борда ще ти е много лесно аз така се научих и сега ще си копувам борд един познат ми даде само за едно спускане с борд и е много яко

 8. todor says:

  az se nauchih na tepeto v plovdiv park bunardjik

 9. nroway says:

  az puk imam drug vypros..teq stilove za snowbordovete ne moga da gi razbera freeride,freestyle i drugite 10 vida 😀
  vyprosa mi e za spuskane po normalna pista kakyv bord trqbva ?
  Spuskal sym se nqkolko puti,napulno nachinaesht moje da se kaje ,no puk osnovata na tehnikatak mi e qsna…
  Visok sym okolo 185 cm.,75 kg NO obuvkite mi sa 47 nomer (to4no 30cm. hodilo) probvah edin put edni obuvki v magazin za snowboard 49 nomer i mi bqh perfektno,NO nqmashe tolkova shiroka dyska,SYVET ?

  P.s az puk ne sym syglasen s teb TODOR-e…chuval sym i drugi da sravnqvat snowboard sys skeit,no ne mislq taka..probval sym skeit (pylna prostotie i ne me vle4e ) ,A SNOWBOARD…tolkova e qko..oshte predi da se bqh ka4il na dyska bqh fen…
  ka4ih se za pryv put s tolkova golqma jelanie da se nau4a (i kakto padam ot skeit) taka sled parvoto mi spuskane po pista s lek naklon ,dokato ne mojeh da se izpravq v na4aloto s daskata za da tragna..taka do dolu ve4e zavoi si praveh i si spirah normalno.na vtoriq den po 4ernite pisti se spuskah..est mnogo padah,no tova e jelanie da se nau4i 4ovek :))))
  Peace \\//

 10. VASIL says:

  POSTIGNAL SAM SAVAR6ENSTVOTO V SKITE NQMA NAKADE POVE4E ISKAM DA ZAPO4NA DA KARAM BORD KAJETE KAKAV DA VZEMA NEISKAM DA E ZA NA4INAE6TI KARAM I WINDSURF LQTOTO TAKA 4E MISLQ DA GO QHVAM BARZI4KO

 11. много полезна и изчерпателна информация! 😉

 12. truefreeride says:

  Доста добра и изчерпателна статия!

 13. Васко says:

  Проблем ли р ако сум 56 кг и съм 1.70 да карам с борд 135см ?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *