; ?>

Category: Новини

Европейска купа по ски алпийски дисциплини в Боровец

borovets90 алпийци от 17 страни ще вземат участие в Европейска купа по ски алпийски дисциплини в гигантския слалом и слалом за мъже в Боровец, съобщиха организаторите. Рекордните за състезание от ранга на Европейската купа – ЕК по ски, 17 държави са потвърдили, че ще участват с алпийци в гигантския слалом и слалома в Боровец на 15 февруари, събота и 16 февруари, неделя. За най-стария български зимен курорт домакинството на етап от ЕК е 11-то поред. В гигантския слалом и слалома, съответно на 15 и 16 февруари, ще се спуснат скиори от Австрия, Хърватия, Финландия, Франция, Великобритания, Германия, Гърция, Италия, Япония, Латвия, Холандия, Норвегия, Словения, Швейцария, Швеция, САЩ и България. В българския тим са включени Стефан Присадов, Георги Нушев, Алберт Попов, Йоан Тодоров и Камен Златков. Водещите алпийци на страната ни – Георги Георгиев и Никола Чонгаров, са на Олимпийските игри в Сочи, а след състезанията през уикенда на пистата „Петър Попангелов” – бившата „Ястребец 2” към тях ще се присъедини и Присадов. С най-внушителни отбори в Боровец пристигат европейските суперсили Швейцария – 15 скиори, сред които Даниел Юле, Рето Шмедигер и Маркус Фьогл, Австрия – 14: с призьора от Световната купа в Банско Марсел Матис, Марк Дигрубер, Волфганг Хьорл, и Франция – 12, сред които Сиприен Ришар, Макс Тисо и Виктор Муфа Жанде. Италианците идват с много от настоящите си звезди в техничните дисциплини – Джовани Борсоти, Матиа Касе, Кристиан Девил и Матео Марсалия. Първите маншове и в двете дисциплини ще са от 10.00 часа, а вторите – от 13. „Бороспорт“ осигурява безплатен достъп до финалната зона, както и безплатен транспорт до там от паркинга пред началната станция на кабинковия лифт. За дните на състезанията община Самоков е организирала безплатен транспорт за скиори и зрители, от зала „Арена Самоков” на всеки 15 минути в часовете от 8.30 до 9.30, както и между 11.00 и 12.00 часа. Общината осигурява и паркинг в зоната на т. нар. „Нисък Боровец”, на цена 1 лев за цял ден. Ще има и безплатен транспорт от паркинга до зоната на състезанията. ВИП гост ще е единственият петкратен носител на Световната купа в ските Марк Жирардели, който ще направи демонстративно спускане на 15 февруари заедно с най-добрия български скиор за всички времена – Петър Попангелов, на същата писта, на която точно преди 30 години е победил легендарния Стенмарк в слалома за Световната купа 1984. Състезанието за Европейската купа ще бъде открито на 14 февруари от министър-председателя Пламен Орешарски заедно с министъра на младежта и спорта Мариана Георгиева и зам.-министъра на икономиката и енергетиката Бранимир Ботев. А на 16 февруари президентът на Република България Росен Плевнелиев ще връчи наградите на победителите в слалома и ще закрие официално състезанието.

Отбелязваме Световния ден на снега почти без сняг

vitosha-skiБългария отбелязва днес третото издание на Световния ден на снега на Международната федерация по ски. Общо 35 страни в света и общо 610 курорта се включиха в събитието.

Въпреки безснежната зима всички големи ски центрове са подготвили специални мероприятия за днешния ден. На Витоша от 11 до 12 ч в района на “Меча поляна” са организирани безплатни уроци по ски за деца и възрастни. Освен това ще има и демонстрационни спускания на младите състезатели от отбора на “Витоша ски клуб”. А за финал, след края на уроците, в програмата е предвидена обща снимка на всички участници в Световния ден на снега на Витоша. По случай Световния ден на снега лифт карта на Витоша ще е 1 лв, за дневното каране и 1 лв за това на осветление. За възрастни цената за лифт карта за нощно каране ще е 16 лв.

В ски курорт №1 Банско Световния ден на снега ще бъде отбелязан също с много инициативи насочени към децата. Концесионерът на ски зоната “Юлен” пуска за дена на снега лифт карти за деца до 14 г от 1 лв, а за възрастни 40 лв.

В Боровец ще има безплатни уроци през целия ден за децата, а детски парк Борокидс ще работи безплатно.

В Пампорово децата до 12 г ще карат безплатно, като и там ще има много забавление за малки и големи. Ски зона Добринище също се включва в отбелязването на Световния ден на ските с лифт карти за деца от 1 лв.

Около 60 – 70 сантиметра е снежната покривка на пистите в Боровец

borovetsmap_smОколо 60 – 70 сантиметра е снежната покривка на пистите в Боровец. Всички съоръжения работят, пистите са обработени и са отворени за днешното откриване. На ски център “Ситняково” не работи Стационарният ски влек; останалите съоръжения работят. Там са обработени и отворени пистите “Мартинови бараки” 1, 2 и 3, останалите са необработени и затворени. На ски център “Ястребец” съоръженията работят, обработени и отворени са пистите “Попангелов” и “Ястребец 3”, останалите са затворени. На ски център “Маркуджик” са затворени всички писти, и всички съоръжения не работят.
От “Бороспорт” напомнят – да се кара само в границите на пистите и да се спазват указанията и ограниченията по пистите.
Нощно каране от 18.00 до 21.30 часа на писти: Мартинови бараки 1,2,3 Иглика и Рила. Затваряне на пистите в 22.00 ч.

Боровец oткрива новия зимен сезон утре с 50% отстъпка на лифта

borovetsmap_smСпециално за откриването цените на дневните лифт карти са намалени наполовина, а нощното каране и детският парк “Борокидс” ще са безплатни. Курортът ще посрещне своите гости с богата програма под надслова “Огън и Лед”.
На 14 дек. общинските паркинги в курорта ще бъдат безплатни.
Отворени писти: Прочети

Ски легенди и шоу звезди откриват сезона в Банско

bansko_full_map_bgСки легенди, звезди на шоу бизнеса, известни кулинари заедно с многобройни почитатели на белите спортове ще дадат началото на ски сезона в Банско утре.
Десет години, след като за първи път дойде в Банско и даде името си и на най-добрата писта в пиринския курорт, трикратният олимпийски и двукратен световен шампион в алпийските ски Алберто Томба ще даде старт на сезона на Бъндеришка поляна, съобщиха домакините. Заедно с него в зимната столица на Балканите пристигат още четири величия в ските. В компанията е единственият петкратен носител на Големия кристален глобус в алпийските ски – Марк Жирардели, който отдавна е почетен гражданин на Банско. Прочети